Orbán za spoluprácu s Organizáciou tureckých štátov – EÚ-Borrell proti

7. júl 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

tkp.at, Dr. Peter F. Mayer, 07.07.2024

Po návšteve prezidenta Putina v Moskve odletel Viktor Orbán priamo na neformálny samit Organizácie tureckých štátov (OTS). Podľa súčasného predsedu Rady EÚ ide o “dôležitý pilier” spolupráce medzi Východom a Západom. Komisár EÚ Josep Borell ho prostredníctvom X informoval, že na to nemá oprávnenie.

V súvislosti so šesťmesačným predsedníctvom Maďarska v Rade EÚ Orbán uviedol, že ho považuje za mierovú misiu, a poukázal na svoje nedávne návštevy Kyjeva a Moskvy. Konferenčné mesto Šuša v regióne Náhorný Karabach, ktoré je od novembra 2020 opäť pod azerbajdžanskou kontrolou, je podľa neho povzbudivým príkladom mieru.

Orbán vzdal hold azerbajdžanskému prezidentovi Ilhamovi Alijevovi za to, že “vrátil možnosť pokojného života niekoľkým stovkám tisíc ľudí v kaukazskom regióne”. “Dúfame, že v blízkej budúcnosti nájdeme túto cestu aj v Európe,” dodal.

V súvislosti s júnovými voľbami do Európskeho parlamentu povedal, že tieto voľby vyvolali “politické zemetrasenie”. Ľudia v 20 z 27 krajín EÚ hlasovali za zmenu. Niektoré provojnové vlády zlyhali alebo boli výrazne oslabené, povedal. Uviedol, že aliancia strán Patrioti pre Európu bude treťou najsilnejšou skupinou v EP.

Orbán poukázal na nebezpečenstvo, že svet by sa v dôsledku vojny na Ukrajine mohol opäť rozdeliť na mocenské bloky.

Minister zahraničných vecí Peter Szijjarto tiež uviedol, že zlepšenie spolupráce s turkickými štátmi je dôležitým cieľom maďarského predsedníctva EÚ.

Turecké štáty by mohli zohrávať dôležitú úlohu pri návrate ku globálnej spolupráci a Maďarsko považuje zlepšenie vzťahov s týmito krajinami počas svojho predsedníctva v Rade EÚ za dôležitý cieľ, povedal minister zahraničných vecí v sobotu v azerbajdžanskom meste Šuša.

Maďarsko muselo počas súčasnej krízy žiť viac ako dva a pol roka v tieni vojny.

Počas súčasného predsedníctva v Rade EÚ Maďarsko vynaloží všetko úsilie, aby zabránilo vzniku nových blokov vo svete, keďže krajina naďalej verí vo väzby a spoluprácu založenú na vzájomnom rešpekte, povedal.

Reakcie EÚ

Na najvyšších miestach nevolenej byrokracie EÚ vládne už niekoľko dní zmätok a chaos. Povedal to španielsky sociálny demokrat, podpredseda EÚ a komisár pre zahraničné veci:

@PM_ViktorOrban nedostal od #EUCO mandát na zastupovanie na samite Organizácie tureckých štátov.
EÚ odmieta pokusy o legitimizáciu turecko-cyperskej separatistickej entity a uznáva len Cyperskú republiku.

Borrell si pravdepodobne neuvedomuje, že Maďarsko má v OTS štatút pozorovateľa a Orbán sa pravidelne zúčastňuje na stretnutiach na vysokej úrovni. Mimochodom, členskými štátmi sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kıgızstan, Turecko a Uzbekistan. Okrem Maďarska majú štatút pozorovateľa aj Turkménsko a Severocyperská turecká republika. Borrell je opäť mimo. Patrí k vojnovým štváčom v mene USA, čo dokumentuje na svojom profile X/Twitter:

Sociálni demokrati už dlho zohrávajú dôležitú úlohu pri vedení vojny v Európe. Pred rokom 1914 hlasovali za vojnové dlhopisy a používali odporné provokačné heslá, aby medzi robotníckou triedou vyvolali podporu vojny a boj proti “nepriateľovi”. Niečo podobné sa dialo aj pred druhou svetovou vojnou.
Od roku 1945 zohrali dôležitú úlohu pri ničení Juhoslávie a bombardovaní civilného obyvateľstva v Montengre, Kosove a Srbsku.
Líder labouristov Tony Blair bol zvolený a okamžite sa zúčastnil na zločineckej vojne USA proti Iraku, ktorá sa, ako je dobre známe, začala klamstvami o vraždení detí v Kuvajte a prezentáciou fľaštičky s múkou ako antraxu ministrom zahraničných vecí USA Colinom Powellom v OSN. Táto lož umožnila vznik vojny.

Odstúpenie premiéra z radov toryovcov Riša Sunaka v prospech Keira Starmera údajne slúži aj na to, aby sa vstup Spojeného kráľovstva do vojny predal Britom. Napriek získaniu obrovskej parlamentnej väčšiny labouristi naďalej strácali hlasy.

Obrázok: OTS

Zdroj: https://tkp.at/2024/07/07/orban-fuer-kooperation-mit-organisation-tuerkischer-staaten-eu-borrell-dagegen/

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.