Sú už krajiny NATO vo vojne s Ruskom?

10. júl 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

Anti-Spiegel.ru, 9.7.2024

Západní politici neustále tvrdia, že štáty NATO nie sú vo vojne s Ruskom. Je to však skutočne pravda v skutočnosti a z právneho hľadiska?

Už dlho informujem o tom, že mnohé štáty NATO vrátane Nemecka sú už v skutočnej a/alebo právnej vojne s Ruskom. Vedecká služba Bundestagu 16. marca 2022 zverejnila 12-stranovú správu, v ktorej skúmala otázku, kedy sa štát stáva stranou vojny v rusko-ukrajinskom konflikte. Obsah správy možno zhrnúť pomerne jednoducho, aj keď správa uvádza niektoré šedé oblasti. O správe som podrobne informoval, článok nájdete tu.

Podľa správy dodávky zbraní nepredstavujú podľa medzinárodného práva účasť na vojne, ale situácia je iná, keď sa ukrajinskí vojaci cvičia napríklad v Nemecku. Podľa vedeckej služby nemeckého Bundestagu sa výcvikom ukrajinských vojakov v inej krajine táto krajina stáva bojujúcou stranou podľa medzinárodného práva. A je známe, že Bundeswehr a iné západné armády cvičia ukrajinských vojakov, čo chce teraz na Ukrajine dokonca robiť aj francúzsky prezident Macron a poslať do krajiny francúzskych vojenských inštruktorov.

Odovzdávanie spravodajských informácií, najmä ak podporujú operačné misie ukrajinskej armády, tiež robí z krajiny, ktorá tieto informácie Kyjevu odovzdáva, vojnovú stranu. Mnohé krajiny NATO vrátane USA, Spojeného kráľovstva a Nemecka poskytujú Ukrajine takéto informácie, pričom USA a Spojené kráľovstvo sa dokonca podieľajú na plánovaní operácií ukrajinskej armády.

Ako by Západ reagoval, keby napríklad Rusko vycvičilo a vyzbrojilo afganských bojovníkov odporu proti okupácii krajiny zo strany NATO a poskytlo im prieskumné údaje proti NATO?

Špeciálne jednotky krajín NATO pôsobia na Ukrajine už dlho

Už v lete 2022 Rusko informovalo, že na Ukrajine pôsobia aj špeciálne jednotky z USA a Spojeného kráľovstva, čo tieto krajiny popreli a označili za “ruskú propagandu”. V decembri 2022 vysokopostavený britský generál priznal nasadenie jednotiek na Ukrajine. Informoval o tom britský denník Times, ktorého článok som vtedy preložil.

V apríli 2023 unikli dokumenty z Pentagónu, z ktorých vyplýva, že NATO pôsobí na Ukrajine s najmenej 97 vojakmi špeciálnych jednotiek. Ruská tlačová agentúra TASS napríklad citovala americký portál Politico takto

“”23. marca na Ukrajine pôsobila najmenej jedna jednotka špeciálnych síl s rozsiahlou európskou účasťou.Z 97 členov tohto kontingentu USA/NATO dominuje Veľká Británia, ktorá na Ukrajinu vyslala 50 príslušníkov špeciálnych jednotiek.Do skupiny patrí aj 17 ľudí z Lotyšska, 15 z Francúzska a jeden z Holandska.USA tam vyslali 14 ľudí,” píše Politico a dodáva, že “niektoré dokumenty môžu byť sfalšované”.
Podľa dokumentov je počet amerických vojakov v zóne konfliktu približne 100.Politico tiež uvádza, že Spojené kráľovstvo odmietlo tieto údaje komentovať, zatiaľ čo USA “potvrdili malú vojenskú prítomnosť na svojom veľvyslanectve na Ukrajine, ktoré sa podľa nich “nezúčastňuje na bojových akciách”.

To, že Spojené kráľovstvo odmietlo komentár, je pochopiteľné, ale článok Times z decembra 2022 o britských špeciálnych jednotkách na Ukrajine táto správa de facto potvrdila.

Išlo len o malý výber príkladov toho, ako vojaci z krajín NATO dlhodobo bojujú na Ukrajine. Okrem toho Spojené kráľovstvo priznalo, že britskí vojaci programujú britské riadené strely Storm Shadow, ktoré Ukrajina používa proti Rusku. A nemeckí generáli o tom tiež otvorene hovorili vo svojom zverejnenom rozhovore.

Prejdime teraz k najnovším správam za posledné dva mesiace.

Streľba na Rusko západnými zbraňami

Je všeobecne známe, že rôzne štáty NATO povolili Ukrajine nesporne ostreľovať ruské územie z nimi dodaných zbraní. Ak teraz vezmeme do úvahy, že mnohé zo zbraní dodaných zo Západu môžu naprogramovať len vojaci NATO, pretože zbrane sú naprogramované na základe prieskumných údajov USA, potom vojaci z krajín NATO de facto strieľajú na Rusko.

Na jednej strane sa to týka britských Storm Shadows a identických francúzskych SCALP, ako sme sa dozvedeli oficiálne aj od nemeckých generálov, ktorých telefonický rozhovor bol zverejnený. Ale týka sa to napríklad aj rakiet ATACMS s doletom 320 kilometrov, ktoré boli nedávno dodané z USA a ktoré už boli vypálené na Krym a zabili civilistov na pláži.

Mimochodom, Pentagón označil takéto útoky americkými zbraňami za “prípustné”, zatiaľ čo Kyjev vyhlásil, že na Kryme nie sú žiadni civilisti a že tamojší ľudia vrátane žien a detí sú “civilní okupanti“, ktorých treba patrične potrestať, čo sotva povedie k tomu, že ľudia na Kryme pocítia túžbu vrátiť sa pod vládu Kyjeva.

To ma privádza k ďalšej otázke: povedali by USA alebo iné štáty NATO, že sú vo vojne, keby Rusko dodalo napríklad do Sýrie rakety dlhého doletu, ktoré by potom boli použité na ostreľovanie základní NATO v Grécku alebo gréckych pláží? Myslím, že odpoveď je jasná.

Dodávka stíhačiek F-16

Západ chce Ukrajine dodať aj stíhačky F-16 a prvé lietadlá majú na Ukrajinu doraziť už čoskoro. F-16 je typ, ktorý bol vyvinutý pred 50 rokmi, ale samozrejme bol aj modernizovaný. Kyjev však dostane len staré F-16, ktoré krajiny NATO vyradili z prevádzky a ponechali si ich len v rezerve. Je preto nepravdepodobné, že by F-16 zmenili priebeh vojny.

Sú však kontroverzné z rôznych iných dôvodov: po prvé, F-16 sú certifikované ako nosiče jadrových zbraní amerického letectva, preto musí Rusko pri nasadení F-16 na Ukrajine vždy počítať s použitím jadrových zbraní so všetkými dôsledkami. Čokoľvek iné by bolo hrubou nedbanlivosťou, a tak by konal každý štát.

Okrem toho na rozdiel od ruských alebo sovietskych stíhacích lietadiel potrebuje F-16 asfalt a čistú pristávaciu dráhu, preto bude ťažké umiestniť F-16 na Ukrajine, pretože Rusko môže bombardovať akékoľvek letisko, ktoré sa mu hodí. V prípade, že krajiny NATO z tohto dôvodu umožnia Kyjevu vypúšťať ukrajinské F-16 zo základní v krajinách NATO na misie proti Rusku, Rusko oznámilo, že bude tieto letiská bombardovať, aj keď sa nachádzajú na území NATO.

Nie je to nič nové; ruské ministerstvo obrany vydalo v tomto zmysle varovanie už v marci 2022, keď sa objavila otázka, či by ukrajinské stíhačky Mig-29 mali štartovať z letísk NATO. Ruské ministerstvo obrany vtedy varovalo, že by to bolo zasahovanie do konfliktu a že tieto letiská bude Rusko bombardovať.

Ani to nie je prekvapujúce, pretože ako by NATO reagovalo, keby – aby sme zostali pri príklade Sýrie – Rusko umožnilo Sýrii umiestniť v Rusku stíhačky, ktoré by potom útočili na americké základne v Poľsku a pobaltských štátoch, pretože USA stále okupujú časť Sýrie v rozpore s medzinárodným právom?

Americké drony nad Čiernym morom

Aj spomínaný nedávny ukrajinský raketový útok na pláž na Kryme bol možný len s pomocou USA, pretože – ako vždy počas ukrajinských útokov na Krym – aj v ten deň krúžil v blízkosti Krymu americký prieskumný dron. Ide o vzorec, ktorý naznačuje, že tieto drony dodávajú ukrajinským útokom na Krym prieskumné údaje a možno dokonca pomáhajú navádzať rakety a drony na ich ciele.

Rusko preto reagovalo. Ruský minister obrany Andrej Belousov nariadil generálnemu štábu, aby vypracoval operačné opatrenia v súvislosti s nárastom letov strategických amerických dronov nad Čiernym morom, oznámilo ministerstvo 28. júna na Telegrame.

Zatiaľ nie je známe, ako budú tieto opatrenia vyzerať, ale pravdepodobne budú znamenať ďalšiu eskaláciu. Ruskí experti odporúčajú, aby boli americké bezpilotné lietadlá buď vytlačené stíhačkami, alebo zostrelené.

Podľa jedného z ruských expertov treba mať na pamäti, že drony by boli majetkom iného štátu a ich zostrelenie by mohlo mať vážne následky. Vzhľadom na drzosť Západu pod vedením USA však zažartoval, že za zostrelený dron by bolo možné “zaplatiť”.

Západní vojaci by boli nelegálnymi bojovníkmi

Keďže Západ už oznámil, že na Ukrajinu oficiálne vyšle regulárnych vojakov z krajín NATO, otázka tu v skutočnosti nestojí tak, či by tieto krajiny boli potom bojovníkmi proti Rusku. To by zrejme bol ten prípad.

Francúzsky prezident Macron síce hovorí o tom, že chce vyslať len inštruktorov, ale už niekoľkokrát bolo oznámené, že špeciálne jednotky z krajín NATO sú na frontovej línii už od roku 2022, takže je otázne, či ide skutočne “len” o inštruktorov. Okrem toho by francúzski inštruktori nevyhnutne cvičili ukrajinských vojakov vo vojenských objektoch ukrajinskej armády, ktoré sú pre ruskú armádu legitímnym cieľom. To by bola pre francúzskych vojakov celkom samovražedná misia.

O to viac to platí pre západných vojakov, ktorí sú vysielaní na front. Začiatkom júna som na túto tému viedol rozhovor s ruským senátorom Rogozinom, ktorý jasne povedal, že nikto z týchto západných vojakov sa nevráti. Jeho slová boli nasledovné:

“Nikto sa nevráti živý, všetkých ich zabijeme.”

Rogozin tak dal jasne najavo, že Rusko nebude brať európskych vojakov ako vojnových zajatcov. Mimochodom, presne to stanovuje Ženevský dohovor, keďže ochranu podľa Ženevského dohovoru požívajú len regulárni vojaci strán konfliktu; všetci ostatní sú nelegálni bojovníci, ktorých (povedané na rovinu) možno legálne obesiť na najbližšom strome.

A keďže západní politici ako Macon posielajú svojich vojakov na Ukrajinu a zároveň tvrdia, že ich krajiny nie sú účastníkmi konfliktu, v prípade zajatia sa ich vlastní vojaci stávajú bez práv. Toho by si mal byť vedomý každý európsky vojak, ktorého tam posiela jeho vláda.

Súkromné armády USA na Ukrajine?

Koncom júna CNN informovala, že americká vláda je v procese zrušenia faktického zákazu nasadenia amerických vojenských spoločností na Ukrajine, ktoré majú podporovať ukrajinskú armádu “pri údržbe a oprave zbraňových systémov dodaných USA”. Tento krok ešte nebol dokončený, ale vážne sa o ňom diskutuje.

Najneskôr od vojny v Iraku vieme, že Pentagón rád využíva vojenské spoločnosti, ako je Blackwater, t. j. žoldnierov, na špinavú prácu, ktorú radšej nerobia bežní americkí vojaci. V tom čase išlo o závažné vojnové zločiny a mučenie.

Ak americká vláda zruší zákaz pôsobenia amerických vojenských spoločností na Ukrajine, Kyjev by s nimi mohol zajtra uzavrieť aj zmluvy, ktoré by takýchto žoldnierov priviedli na front, a tým aj občanov USA do priameho boja s ruskou armádou. Pre úplnosť len dodám, že v takom prípade by to boli aj nelegálni bojovníci – s príslušnými dôsledkami.

A opäť, ako by USA reagovali, keby ruská vláda povolila ruským vojenským spoločnostiam, ako je Wagner, aby si ich sýrska vláda najala na útoky na americké základne v Sýrii?

Politické vyhlásenia

Estónska premiérka Kaja Kallasová nedávno dala obzvlášť jasne najavo, že NATO je už vo vojne s Ruskom. Na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom povedala, že štáty NATO si musia za svoj cieľ v ukrajinskom konflikte stanoviť “vojenské víťazstvo Kyjeva”:

“Musíme si stanoviť víťazstvo ako náš cieľ vo vojne, pretože nemôžete vyhrať vojnu, ak nie je víťazstvo stanovené ako cieľ”.

Môže byť po tomto vyhlásení ešte nejaká pochybnosť o tom, že NATO (alebo aspoň jednotlivé štáty NATO) je už vo vojne s Ruskom?

Navyše Kallasová nie je len tak hocikto, keďže ju EÚ len nedávno nominovala za nástupkyňu šéfa diplomacie EÚ Borrella. Je preto úplne jasné, že v budúcnosti musíme očakávať ďalšiu eskaláciu, pretože mier je s takýmto personálom nemysliteľný.

Zdroj: https://anti-spiegel.ru/2024/sind-nato-staaten-bereits-im-krieg-mit-russland/

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.