2:1 proti Holandsku: Watkins vystrelil Anglicku postup do finále majstrovstiev Európy

11. júl 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

EPOCH TIMES, 11.07.2024

Anglicko sa vďaka svojmu najlepšiemu výkonu na turnaji dostáva do finále majstrovstiev Európy a ukončuje oslavy Oranjes. Kľúčom k úspechu sú penalty a žolík.

fotka: Angličan Jude Bellingham (r) v súboji s Jerdym Schoutenom z Holandska.foto: Friso Gentsch/dpa

Anglicko na majstrovstvách Európy ukončilo oslavy Oranjes v neskorých hodinách a teraz je už len krok od svojho prvého veľkého titulu za posledných 58 rokov. Vďaka gólu v nadstavenom čase hviezdny súbor na čele s útočníkom Bayernu Harrym Kaneom a víťazom Ligy majstrov Judom Bellinghamom zdolal v semifinále Holandsko 2:1 (1:1) a vo finále sa stretne s favorizovaným Španielskom.

Pred 60 926 divákmi v Dortmunde Kane (18. minúta/faul z penalty) a Ollie Watkins (90.+1), ktorý prišiel na ihrisko ako náhradník za Kanea, otočili zápas pre tím trénera Garetha Southgatea po tom, čo na začiatku prehrával.

Anglicko sa teraz v nedeľňajšom finále na Olympijskom štadióne v Berlíne (21.00 h/ARD a MagentaTV) stretne s víťazným Nemeckom a Španielskom. Bude to prvýkrát, čo Anglicko bude hrať vo veľkom finále, ktoré sa nekoná na domácej pôde.

V roku 1966 sa samozvaná vlasť futbalu stala majstrom sveta proti Nemecku na štadióne Wembley. Pred tromi rokmi ich vo finále majstrovstiev Európy na rovnakom mieste porazilo Taliansko na penalty. Teraz je na rade dlho očakávaný druhý veľký titul.

Pre Holandsko sa však sen o druhom triumfe na majstrovstvách Európy v Nemecku po roku 1988 rozplynul. Zverencom trénera Ronalda Koemana nestačil ani vysnívaný gól Xaviho Simonsa (7.).

Eviva España na pochode fanúšikov

Veľký futbalový sviatok v Dortmunde sa neobmedzil len na večerný zápas, ale začal sa už na obed. Približne 100 000 holandských fanúšikov premenilo mesto na obrovskú párty zónu. Oranje úplne dominovali. Z dnes už kultového fanúšikovského autobusu usmerňoval párty chtivý dav doľava a doprava okrem iných aj bývalý profesionál Wesley Sneijder.

Oranje sa podľa polície zapojili do najväčšieho pochodu fanúšikov v histórii mesta. Priaznivci veselo spievali “Eviva España”. Angličania, tiež viac ako dobre zastúpení s 25 000 fanúšikmi, boli prvýkrát na týchto majstrovstvách Európy v jasnej prevahe.

V hre bolo hneď veľa tempa

Holanďania začali na ihrisku ako zo sna. Simons získal loptu od Declana Ricea na anglickej polovici, prebehol niekoľko metrov a plnou silou napálil loptu do rohu brány.

Anglická taktika zameraná na kontrolu a stabilitu obrany z predchádzajúcich zápasov bola teraz minulosťou. Tri levy museli prísť – a aj prišli. Anglicko pod vedením kapitána Kanea sa snažilo rýchlo vyrovnať.

Najlepší strelec Bundesligy najprv strelou z diaľky neprekonal holandského brankára Barta Verbruggena a potom ho v pokutovom území tvrdo zasiahol do nohy Denzel Dumfries.

Kane spadol, nemecký rozhodca Felix Zwayer si scénu ešte raz pozrel na videu a potom sa rozhodol nariadiť penaltu. Sám faulovaný hráč ju premenil dobre mierenou nízkou strelou a stal sa jediným rekordérom európskych majstrovstiev vo vyraďovacích zápasoch.

Anglická bilancia v kedysi obávanej disciplíne tak zostáva na tomto turnaji perfektná. Po víťazstve z pokutového kopu nad Švajčiarskom teraz znie: šesť pokusov, šesť gólov.

Anglicko je v ofenzíve silnejšie ako už dlho predtým

Na Zwayerovu nomináciu sa v Anglicku už pred zápasom pozerali veľmi skepticky. Počas jeho pôsobenia v Borussii Dortmund Bellingham teraz 43-ročného kouča po prehre s Bayernom ostro kritizoval a slovne napadol. Tentoraz bola superhviezda pravdepodobne spokojná aspoň s rozhodnutím o penalte.

Pred očami britských hudobných hviezd Adele a Eda Sheerana Anglicko pritlačilo. Southgateov tím bol sotva rozpoznateľný a predviedol svoj zatiaľ najlepší výkon na turnaji, čo sa týka kreativity a útočného drivu.

Najmä veľmi agilný Phil Foden spôsoboval pred holandskou bránkou poplach. Najprv Dumfries zabránil 24-ročnému hráčovi v tom, aby dostal Anglicko do vedenia (23′), a potom Fodenova strela z diaľky zapadla k vzdialenejšej žrdi (32′). Dumfries mal smolu pre Oranje, keď jeho hlavička z rohu trafila brvno (30).

Druhý polčas s menším počtom akcií

Polčasový hvizd priniesol nielen oddych, ale aj mierne prerušenie hry. Skandujúci diváci sa už nedočkali väčšieho množstva útočných akcií.

Namiesto toho sa akcie vyznačovali dlhými reťazovými zápletkami. Strelu holandského kapitána Virgila Van Dijka z voľného kopu Pickford (65) vyrazil na roh.

Celkovo mali Holanďania iba viac pod kontrolou. Ani raz však neboli opatrní. Kyle Walker prešiel z pravej strany do stredu a Bukayo Saka skóroval na 2:1 pre Anglicko – Koemanovi zverenci mali šťastie, že Walker bol posúdený ako ofsajd. Zápas sa však teraz preklopil v prospech Troch levov. V nadstavenom čase poslal anglických fanúšikov do úžasu Joker Watkins. (dpa/red)

Zdroj: https://www.epochtimes.de/sport/fussball/21-gegen-niederlande-watkins-schiesst-england-ins-em-finale-a4777929.html

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.