Fínska ministerka zahraničných vecí: Maďarsko a EÚ sa nemusia zhodovať

23. júl 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

RUSSIA TODAY, 23.07.2024, Archívne foto: Fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová

Maďarský premiér Órban je naďalej kritizovaný EÚ za svoje úsilie nájsť diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine. Fínska ministerka zahraničných vecí Valtonenová sa pýta, či je Únia pre Maďarsko tou správnou „referenčnou skupinou“.

Európska únia nemusí byť pre Maďarsko vhodnou „referenčnou skupinou“, tvrdí fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová. Vo svojom prejave po pondelkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ poukázala na názorové rozdiely medzi Budapešťou a Úniou a uviedla, že Maďarsko, ktoré v súčasnosti predsedá EÚ, nemá právo zastupovať blok 27 krajín.

V rozhovore pre denník Helsingin Sanomat sa Valtonenová vyjadrila k návštevám maďarského premiéra Viktora Órbana v Rusku a Číne:

“Samozrejme, že to závisí od jednotlivých krajín. V určitom momente by sme si však mali položiť otázku, či je Európska únia tou správnou referenčnou skupinou, keď sa myšlienky tak zásadne rozchádzajú s našimi spoločnými hodnotami.”

Budapešť v júli prevzala rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, ktorá zodpovedá za všeobecné politické smerovanie Únie. Hneď potom sa maďarský premiér Viktor Órban vydal na mierovú misiu s cieľom hľadať diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine.
Órbanovu návštevu Moskvy a najmä jeho stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rozhnevalo vedenie EÚ. Minulý týždeň Európsky parlament odsúdil Órbanovu cestu ako „hrubé porušenie zmlúv EÚ a spoločnej zahraničnej politiky“.
Maďarská hlava štátu zasa zdôraznila, že na podporu mieru nepotrebuje povolenie Bruselu a že jeho rozhovory nepredstavujú oficiálne rokovania. Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto obvinil EÚ z podnecovania vojny prostredníctvom jej pokračujúcej vojenskej a finančnej podpory Ukrajine.
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok oznámil, že bude bojkotovať stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ plánované v Budapešti po letných prázdninách, a pozval ich na stretnutie do Bruselu, aby vyslal „signál“ Maďarsku.

Zdroj: https://luuul.ru/uv/service/hvtrs8%2F-dg.pt%2Ccmm-ewrmpc%2F0112%3A6%2Ffknllcnfs%2Fawsqelmknksvepil-wneapn%2Fuld%2Few%2F

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.