Biologickí muži obsadili všetky tri prvé miesta v cyklistických pretekoch žien

25. júl 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

APOLLO NEWS, Henry Albrecht, 25.07.2024

Tri transsexuálne ženy – teda biologickí muži – obsadili prvé tri miesta v ženských cyklistických pretekoch vo Washingtone po tom, čo v predchádzajúcom roku neúspešne súťažili v mužskej kategórii.

Tri transsexuálne ženy obsadili prvé tri miesta v cyklistických pretekoch žien v americkom štáte Washington. Rok predtým súťažili biologickí muži v mužskej kategórii – ale úspech sa nedostavil. Marymoor Grand Prix sa každoročne koná na velodróme Jerry Baker Memorial v Redmonde.
Ženských pretekov Madison, tímových pretekov, ktoré si vyžadujú rýchlosť aj strategické zmeny, sa zúčastnili tri tímy zložené z jednej biologickej ženy a jedného biologického muža. Jenna Lingwoodová, Jordan Lothropová a Eva Linová, ktoré sa identifikujú ako ženy a v minulosti súťažili proti mužom, skončili na prvých miestach.

Jordan Lothrop, cyklista z Kanady, ktorý v roku 2023 ešte súťažil v mužských pretekoch, obsadil so svojím tímovým kolegom prvé miesto. Druhé miesto obsadila Jenna Lingwoodová, predtým Jamesová, ktorá bola naposledy národnou šampiónkou v cyklokrose žien nad 40 rokov, so svojím tímovým kolegom. Na treťom mieste sa umiestnila Eva Lin, predtým Henry Lin, ktorá pretekala za mužský tím San Jose State University, so svojím tímovým kolegom.
Umiestnenie transrodových žien vyvolalo vlnu kritiky nielen na sociálnych sieťach.

Aktivistka za práva žien sa na platforme X vyjadrila, že je znepokojujúce, že tímy zložené z biologických mužov porazili čisto ženské tímy. Veľká cena Marymooru má prísnu politiku „zákazu šikanovania“, ktorá zakazuje akékoľvek urážlivé poznámky na adresu športovcov, najmä tie, ktoré sa týkajú rodovej identity.

Umiestnenia sú v rozpore s novými zmenami pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), svetového riadiaceho orgánu cyklistiky uznaného Medzinárodným olympijským výborom – UCI zakazuje transrodovým športovcom, ktorí prešli mužskou pubertou, súťažiť v ženských kategóriách. Tieto opatrenia boli zavedené s cieľom zabezpečiť, aby testosterón a iné fyziologické faktory nevytvárali nespravodlivú výhodu. Prezident UCI David Lappartient odôvodnil zmeny pravidiel tým, že je nevyhnutné „zaručiť rovnaké príležitosti pre všetkých účastníkov“.

Zdroj: https://apollo-news.net/biologische-maenner-belegen-bei-frauen-radrennen-alle-drei-spitzenplaetze/

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.