O tranzite ropy zastavenom Kyjevom: Trestné opatrenia EÚ voči Maďarsku a Slovensku

26. júl 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

Anti-Spiegel.ru, 25.07.2024

Kyjev zastavil časť tranzitu ruskej ropy, ktorá je pre Maďarsko a Slovensko životne dôležitá. EÚ odmieta viesť o tom konzultácie a vyvíjať vplyv na Kyjev. Brusel trestá „neposlušné“ krajiny.

Maďarská vláda pod vedením Orbána a slovenská vláda pod vedením Fica sú v súčasnosti jedinými krajinami EÚ, ktoré sa zasadzujú za mier na Ukrajine, zatiaľ čo EÚ podporuje vojnu dodávkami zbraní. Pravdepodobne v reakcii na Orbánov pokus rokovať s Ruskom o východisku z vojny Kyjev 18. júla zastavil dodávky ruského producenta ropy Lukoil cez Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko po tom, ako Kyjev uvalil sankcie zakazujúce Lukoilu využívať Ukrajinu ako tranzitnú krajinu pre svoju ropu.

Už vo svojom prvom článku o tejto téme som napísal, že Selenskij chce zrejme potrestať maďarského premiéra Orbána za jeho mierovú iniciatívu a že pravdepodobne bude mať podporu Bruselu, kde, ako je známe, tiež nie sú nadšení Orbánovou iniciatívou. Dokonca mám podozrenie, že ukrajinská vláda mala pred týmto krokom neformálne zelenú v Bruseli, pretože Selenskij si, samozrejme, nesmie rozhnevať EÚ.

Reakcie z Maďarska a Slovenska boli jasné. Slovenský prezident Peter Pellegrini 24. júla vyzval Kyjev, aby ukončil blokádu dodávok ruskej ropy cez ropovod Družba, inak „Slovensko ako suverénny štát bude musieť v konečnom dôsledku prijať nejaké protiopatrenia“.

Maďarsko tiež uviedlo, že zvažuje sankcie voči Kyjevu za jeho blokádu dodávok ropy z Ruska. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že Budapešť by mohla zablokovať finančné prostriedky v celkovej výške 6,5 miliardy eur, ktoré EÚ vyčlenila pre Ukrajinu, kým Kyjev neobnoví tranzit. Podľa maďarského ministra zahraničných vecí Maďarsko v júni dodávalo 42 % elektrickej energie na Ukrajinu, čo možno pravdepodobne interpretovať aj ako hrozbu, že Maďarsko by mohlo tieto dodávky zastaviť.

Ak opatrenie Kyjeva povedie k tomu, že rafinérie v Maďarsku a na Slovensku budú musieť znížiť svoju produkciu, mohlo by to viesť k citeľnému zvýšeniu cien benzínu v celej Európe. Zdá sa však, že to Komisiu EÚ netrápi.

Maďarsko a Slovensko 22. júla požiadali o konzultácie s Komisiou EÚ v tejto veci v nádeji, že EÚ bude môcť ovplyvniť Kyjev. Dňa 25. júla Komisia EÚ žiadosť o konzultácie zamietla. Komisár EÚ pre obchod Valdis Dombrovskis médiám povedal, že Brusel potrebuje viac času na zhromaždenie informácií a posúdenie právnej situácie. Jedenásť štátov EÚ podporilo Dombrovskisov postoj na stredajšom stretnutí komisárov EÚ pre obchod, zatiaľ čo v prospech Maďarska a Slovenska sa nevyjadril nikto.

Je teda zrejmé, že Európska komisia a ostatné štáty EÚ sú odhodlané potrestať Maďarsko a Slovensko za ich postoj voči Ukrajine. V EÚ sa už nediskutuje, iba sa rozkazuje a poslúcha. Každý, kto sa odchýli od predpísanej politickej línie, je potrestaný.

„Západné hodnoty“ sú čoraz pestrejšie…

Zdroj: https://anti-spiegel.ru/2024/die-strafaktion-der-eu-gegen-ungarn-und-die-slowakei/

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.