EÚ vyvlastňuje prvé ruské fondy a dáva si ich do vlastného vrecka

26. júl 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

Anti-Spiegel.ru, 26.07.2024

Komisia EÚ teraz prvýkrát vyvlastnila majetok patriaci Rusku. Finančné prostriedky však nepôjdu do Kyjeva, ako by sa mohlo z formulácie „pomoc Ukrajine“ zdať, ale zostanú v EÚ.

EÚ vyvlastnila prvú tranžu vo výške 1,5 miliardy eur z výnosov z reinvestície zmrazených ruských aktív a previedla ju na Komisiu EÚ. Podľa Komisie EÚ je 90 % týchto peňazí určených na kompenzáciu krajín EÚ za dodávky zbraní Kyjevu. Ďalšia splátka sa očakáva v marci 2025.

Predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová napísala na X (predtým Twitter):

“EÚ stojí na strane Ukrajiny.
Dnes prevádzame 1,5 miliardy eur z výnosov z vyradených ruských aktív na obranu a obnovu Ukrajiny.
Neexistuje lepší symbol a lepšie využitie peňazí Kremľa, ako urobiť z Ukrajiny a celej Európy bezpečnejšie miesto pre život.”

Komisia EÚ zároveň zverejnila tlačovú správu, v ktorej vysvetľuje tento bezprecedentný postup vo svetovej histórii. Podľa vyhlásenia tieto prostriedky nepôjdu priamo Kyjevu, ale budú nasmerované do fondov Európskej komisie, najmä do Európskeho mierového nástroja, ktorý kompenzuje krajiny EÚ za zbrane dodané Kyjevu.

90 percent ruských finančných prostriedkov ide do zbrojárskeho priemyslu

V dokumente pripojenom k tlačovej správe s najdôležitejšími otázkami a odpoveďami na túto tému Komisia EÚ napísala:

„90 percent týchto prostriedkov pôjde do Európskeho mierového nástroja a 10 percent do Fondu na podporu Ukrajiny, ktoré sa použijú na financovanie vojenských potrieb, resp. na obnovu.“

Európsky mierový nástroj sa používa na vyplácanie kompenzácií za dodávky zbraní do Kyjeva. V priemere sa prepláca 40 percent nákladov na dodané zbrane a muníciu, zatiaľ čo peniaze z Fondu na podporu Ukrajiny sa používajú napríklad na dodávku generátorov elektrickej energie pre Kyjev. Oba fondy spravuje Komisia EÚ,

Komisia EÚ tiež vysvetlila, že príjmy pochádzajú z ruských aktív zablokovaných v Euroclear v Belgicku. Ruské peniaze sa jednoducho prevádzajú z účtov Euroclear na účty Komisie EÚ, ale oficiálne sa to označuje ako „pomoc pre Ukrajinu“.

V skutočnosti však Kyjev z týchto peňazí neuvidí ani cent, pretože peniaze buď putujú do krajín EÚ ako kompenzácia za zbrane, ktoré už boli (alebo ešte len budú) dodané Kyjevu, a potom ich štáty EÚ prevedú západnému zbrojárskemu priemyslu na nákup nových zbraní.

Právne neplatná téza

Opatrenia Komisie EÚ na vyvlastnenie štátneho majetku nemajú v histórii obdobu. Sú založené na rozhodnutí Komisie EÚ z januára 2024, podľa ktorého výnosy z reinvestovania zmrazených ruských aktív údajne nie sú majetkom Ruska. Väčšina odborníkov v Rusku aj vo svete považuje túto tézu za právne neplatnú, pretože by to bolo ako tvrdiť, že úroky získané z bankového vkladu nepatria vlastníkovi tohto vkladu.

Vie to aj Komisia EÚ, o čom svedčí skutočnosť, že sa vyhla úplnému vyvlastneniu ruských aktív, ktoré požadovali USA, keď Saudská Arábia pohrozila, že v tomto prípade stiahne všetky svoje prostriedky z eurozóny. A Saudská Arábia by nebola jedinou krajinou, ktorá by stratila dôveru v euro a európske finančné centrá, čo by mohlo znamenať koniec eura ako jednej z vedúcich svetových mien.

Zablokovanie všetkých ruských fondov v EÚ a vyvlastnenie úrokových výnosov, ktoré Rusku z jeho fondov prináležia, by však mohlo mať v krátkodobom alebo strednodobom horizonte nepríjemné dôsledky aj pre euro, keďže nezápadní štátni a súkromní investori si teraz, samozrejme, minimálne dvakrát rozmyslia, či budú svoje peniaze investovať do eura a európskych finančných centier, keďže tie už nie sú na medzinárodnej úrovni považované za bezpečné.

Zdroj: https://anti-spiegel.ru/2024/die-eu-enteignet-die-ersten-russischen-gelder-und-steckt-sie-in-die-eigene-tasche/

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.