Nastavenie kurzu pre „koalíciu porazených“: VdB chce Kickla vyradiť prostredníctvom krúžku kresiel

10. okt 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

DerStatus.at, 09.10.2024

Doteraz spolkový prezident vždy poveril zostavením vlády víťaza volieb. Ak tá nenájde reálnu väčšinu, môžu sa vytvoriť aj iné aliancie. Keďže „porazená koalícia“ ÖVP, SPÖ a prípadne NEOS sa považuje za vopred odsúdenú, znamenalo by to pravdepodobne čierne fiktívne rokovania s Kicklom & FPÖ, aby predsa len vstúpili do koaličného lôžka s Bablerovou SPÖ. To je pre zeleného Hofburg-Greisa príliš pomalé: nariaďuje šéfom FPÖ, ÖVP & SPÖ viesť spoločné rokovania – zrejme v nádeji, že červeno-čierna koalícia si do budúceho týždňa „zbalí kufre“ z vlastnej vôle.

Viditeľná príprava na „koalíciu porazených“

Dlhoročný predseda strany Zelených, ktorý sa do Hofburgu vrátil ako systémový kandidát, sa neustále odvolával na „krásu ústavy“. Tá síce existuje ako písaný dokument, ale v západoeurópskych demokraciách sa všeobecne uznáva, že okrem iných zákonov s ústavným statusom obsahuje aj určité zvykové právo na jej výklad. V súlade s tým môže federálny prezident zostaviť alebo odvolať vládu podľa vlastného uváženia a tiež poveriť ktoréhokoľvek občana zostavením vlády. Z úcty k voličom sa však v druhej republike vždy orientoval podľa volebnej sily strán.

Teraz, keď FPÖ prvýkrát získala prvé miesto, má byť všetko inak. Van der Bellen plní svoju hrozbu z minulého roka a odmieta dať lídrovi FPÖ Herbertovi Kicklovi tento mandát po tom, čo dosiahol najväčší nárast hlasov, aký kedy dosiahla parlamentná sila z opozície. Ale nie tak celkom: oficiálne neobchádza FPÖ, ale žiada lídrov troch strán s najväčším počtom hlasov, aby si najprv medzi sebou vyjasnili väčšinu a potom rozhodli o ďalších krokoch. Jeho kalkulácia: normatívna sila de facto zvarí staré strany pomerného zastúpenia proti zlému modrému telesu.

VdB blábolí ďalej: „Nezvyčajný prípad“ a „patová situácia“

Aby mohol Van der Bellen veliť tomuto „kreslovému kruhu“, musel siahnuť hlboko do svojej škatuľky argumentačných trikov. Fantazíroval o „nezvyčajnom prípade“, ktorý by spočíval v tom, že údajne žiadna strana z jednotného frontu „Všetci proti Kicklovi“ by aj tak nechcela vytvoriť koalíciu s víťazom volieb. Van der Bellen to dokonca povedal otvorene: „S kým by mala FPÖ vládnuť, nieto ešte rokovať?“ Zatiaľ čo SPÖ, Zelení a NEOS sa FPÖ nechcú dotknúť, ÖVP, ktorej zosadený kancelár Karl Nehammer utrpel dvojcifernú stratu, sa snaží vraziť klin do FPÖ.

Pretože v Lichtenfelsgasse vedia, že Kickl je architektom tohto úspechu a možno „rozumné sily“ v strane môžu byť povzbudené, aby ho z túžby po poste zvrhli. Nehammer svoje odmietnutie pred voľbami založil na tom, že Kickl ostro kritizoval machinácie WEF, WHO & Co – informoval Der Status. Pre FPÖ to neprichádza do úvahy: koalícia s účasťou modrých je možná len s ľudoveckým kancelárom Kicklom. Pre spolkového predsedu Zelených to znamená, že ide o „klasickú patovú situáciu“. Ako sa z neho „dostať“? Nuž, Nehammer & Babler už v utorok tajne rokovali…

„Tentoraz je situácia iná ako zvyčajne“ – vyhlásenie o ďalších krokoch po voľbách: pic.twitter.com/5zDylP0C1B

– A. Van der Bellen (@vanderbellen) 9. októbra 2024

Kickl reaguje na správy pokojne

Ide teda o ďalší krok v rámci prístupu „Ulbrichtovej doktríny“, podľa ktorej sa“tváriť demokraticky “, ale systém musí mať všetko vo svojich rukách. Líder FPÖ Herbert Kickl reagoval napriek rozchodu s tradíciou štátnicky: „Vyhlásenie spolkového prezidenta sme sledovali s veľkým záujmom. Ako spolkový predseda strany s najväčším počtom hlasov a jasný víťaz volieb, FPÖ, budem preto koordinovať stretnutia s lídrami druhej ÖVP a tretej SPÖ.”

Napriek tomu je z jeho vyjadrenia jasné, že Van der Bellen v tomto prípade prelomil novú hranicu: „Kickl dodal, že tento krok zatiaľ neurobil z ohľadu na zvyklosti v období pred zostavovaním predchádzajúcich vlád.“ A tí by skutočne jasne videli, že táto funkcia patrí lídrovi FPÖ.

Jasné zlomové línie v sociálnych médiách

Názory na sociálnych sieťach sa líšili: zatiaľ čo niektorí z politicko-mediálneho komplexu z toho chceli skonštruovať nejaké údajne „elegantné“ riešenie, konzervatívni pozorovatelia a komentátori z radov širokej verejnosti v tom videli určité porušenie tabu zo strany spolkového prezidenta.

#vdb tu zjavne NEJEDNÁ ako nezávislá BP. Hrá o čas. Hovorí, že s #kicklom nikto nechce hovoriť, zároveň nariaďuje rozhovory s ním🙈 Slabé vyhlásenie, slabé rozhodnutie. #volebný #fpoe #oevp #spoe

– Markus Abwerzger (@abwerzger) 9. októbra 2024

predstavte si, že by sa liberálny spolkový prezident zachoval ako #vdb dnes a nedal jasnému víťazovi volieb s najväčším počtom hlasov mandát na zostavenie vlády.

❗️S K A N D A L ❗️

– stefan petzner. (@stefan_petzner) 9. októbra 2024

Ústavným právnikom: Prekračuje VdB svoje kompetencie, keď predpokladá, že víťaz volieb nemôže viesť vecné rokovania?

– Laterálny mysliteľ v tom najlepšom zmysle slova #XX (@ichmachnixmit) 9. októbra 2024

Van der Bellen zatiaľ neudeľuje zákazku na zostavenie vlády!

Takáto reakcia na DEMOKRATICKÉ VOĽBY Rakúšanov má byť v duchu našej ústavy?

– NIE, toto je samozrejme #ANTIDEMOKRATICKÁ a najväčšia #ÚSTAVNÁ KRÍZA druhej republiky v… pic.twitter.com/N3MNgBIOyY

– Zwitschi-Fritzi 🇦🇹 #GegenMoralfaschismus (@ZwitschFritz) 9. októbra 2024

Sme zvedaví, čo všetko je možné so spolkovým prezidentom @vanderbellen

Vymýšľa politický pat ako zámienku, aby nemusel dať #Kickl poverenie na zostavenie vlády ! Ignorovanie vôle voličov.

V skutočnosti neexistuje žiadny pat, ale 2 možné koalície.

– Pochod (@DerMaerzAT) 9. októbra 2024

Jasný názor na @vanderbellen:
Muž v Hofburgu sa zahráva s ohňom.
1) Pretože demonštrovať môžu aj pravičiari.
2) Pretože všetci sympatizanti FPÖ si to budú pamätať až do ďalších (opakovaných) volieb.
A 3) FPÖ opäť dostane status mučeníka „všetci proti nám“#kickl

– Richard Schmitt (@Schmitt_News) 9. októbra 2024

Herbert Kickl teraz nemôže povedať, že sa nezúčastnil na rokovaniach alebo že ho niekto ignoroval.
Rešpekt pre Van der Bellena!
Pravdepodobne najdyplomatickejší prístup, aký kedy spolkový prezident zvolil. pic.twitter.com/C1Ana3IO9l

– Robert Schaller (@RobertSchalle11) 9. októbra 2024

Nový elegantný rakúsky ťah @vanderbellen. Objednáva krúžok v kresle.

– Stefan Kaltenbrunner (@skaltenbrunner) 9. októbra 2024

Skupinová terapia namiesto sondáží a žiadny mandát na vytvorenie vlády pre Kickla – elegantný ťah @vanderbellen

– Barbara Tóth (@barbaratoth) 9. októbra 2024

Zdroj: https://derstatus.at/politik/weichen-auf-loser-koalition-vdb-will-kickl-per-sesselkreis-ausbooten-3071.html

Portál WWW.CHCEMESLOBODU.SK se zobrazuje bez obtěžující a automatické reklamy uvnitř článků, která někdy znesnadňuje čtení. Pokud to oceníte, budeme vám vděčni za podporu našeho projektu. Podrobnosti o příspěvcích naleznete zde.

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.