Deti technologickej elity sa učia bez technológií, kdekoľvek je to možné

24. okt 2024

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.

EPOCH TIMES, Lydia Roeber, 24.10.2024

Titulný obrázok: Výhoda alebo nevýhoda? – Žiaci 5. ročníka sa na hodine angličtiny učia s iPadmiFoto: Julian Stratenschulte/dpa/dpa

V kalifornskom Silicon Valley, centre digitálneho pokroku, mnohí rodičia uprednostňujú verejné školy, v ktorých sa počítače pre ich deti používajú len v malej miere alebo vôbec. Na oplátku akceptujú dlhé čakacie lehoty a vysoké školné. Nemecko medzitým robí pokroky v digitalizácii škôl. Švédsko sa vracia k tabuli, ceruzkám a knihám.

Každý, kto očakáva, že budúca generácia sa bude učiť v špičkových učebniach v kalifornskom Silicon Valley, kde sídli miliardový technologický priemysel a mnohí veľkí hráči, sa mýli: technologická elita radšej posiela svojich chránencov do škôl, kde platí pravidlo: tabuľa namiesto tabletu, papier a pero namiesto ChatGPT.

Zatiaľ čo technológie sú základom pracovného sveta elity Silicon Valley, mnohí rodičia pracujúci v IT priemysle zaujímajú k vzdelávaniu svojich detí zámerný, často beztechnologický prístup. Sú presvedčení, že najlepšou prípravou na digitálnu budúcnosť je nezavádzať svoje deti hneď do sveta obrazoviek a aplikácií. Skôr by sa mali najprv vytvoriť pevné základy tvorivosti, kritického myslenia a medziľudskej komunikácie. Alan Eagle, bývalý manažér pre komunikáciu v spoločnosti Google, vysvetľuje: „Predstava, že aplikácia na iPade naučí moje deti lepšie čítať alebo počítať, je smiešna,“ píše portál „Futurezone“.

Eagle bol päť rokov čestným správcom Waldorfskej školy v Palo Alto. Škola sa nachádza v srdci Silicon Valley, 20 minút jazdy autom od technologických centrál spoločností Apple, Google, Amazon, Facebook atď. Počítače sú v škole zakázané a ich používanie na súkromné účely je tiež zakázané. Podľa „Futurezone“ je obmedzené používanie technických zariadení povolené až od ôsmej triedy.

Podľa správy z roku 2018 majú tri štvrtiny žiakov rodičov, ktorí pracujú v technickej spoločnosti.

Vlastná predstavivosť namiesto hier na tablete

Vo waldorfskej škole na polostrove sa deti učia predovšetkým prostredníctvom pohybových aktivít a tvorivej práce. Obľuba tradičných hodín má za následok dlhé čakacie doby a je drahá. Súkromná inštitúcia si účtuje vyše 38 000 dolárov za školský rok.

Na druhej strane, kresťanská škola Canterbury v Los Altos je pomerne lacná a zaobíde sa aj bez technológií v triede. Na webovej stránke školy sa uvádza nasledovné:

„Dnešné deti sú bombardované digitálnymi médiami a obrazmi, často na úkor rozvoja pevných, základných zručností počúvania a čítania s porozumením. To je dôvodom našej politiky vyučovania bez technológií. Naši žiaci sa učia nebyť závislí od technológií, ale používať základy foniky, aritmetiky a čitateľného písania.“

Škola Canterbury stojí približne 11 000 dolárov ročne.

Žiadne mobilné telefóny pre deti zo Silicon Valley

Správanie detí zo Silicon Valley v oblasti technológií sa výrazne líši od správania mnohých iných detí. Zatiaľ čo smartfóny, tablety a televízory zohrávajú v každodennom živote mnohých rodín ústrednú úlohu, mnohí rodičia z IT priemyslu si viac všímajú čas, ktorý ich deti trávia pri obrazovkách.

V roku 2010 sa zakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs priznal novinárovi z New York Times, že jeho deti nepoužívajú iPad, ktorý bol v tom čase práve uvedený na trh. Na otázku, či sa jeho deťom nové zariadenie páčilo, Jobs odpovedal: „Nepoužívali ho. Obmedzujeme, koľko technológií naše deti doma používajú.“

Tento postoj je v Silicon Valley rozšírený. Konkurent a zakladateľ Microsoftu Bill Gates v rozhovore pre Mirror vysvetlil, že jeho deti nesmeli mať vlastné mobilné telefóny do 14 rokov. Potom bolo používanie regulované: „Často sme stanovili čas, po ktorom už nie je čas strávený pri obrazovke, a v ich prípade im to pomáha ísť spať v rozumnom čase,“ povedal Gates. Dodal, že deti nesmú mať mobilné telefóny pri stole, ale na domáce úlohy alebo učenie je to v poriadku.

Gatesove deti, ktoré mali v tom čase 20, 17 a 14 rokov, dosiahli minimálny vek stanovený Gatesom na vlastnenie mobilného telefónu, ale napriek tomu nesmeli mať v dome výrobky spoločnosti Apple – podľa denníka Mirror ide o dlhodobú rivalitu medzi Gatesom a zakladateľom spoločnosti Apple Stevom Jobsom.

Obchod s hardvérom

Zaujímavé je, že Microsoft aj Apple pôsobia v sektore vzdelávania. Cieľom vzdelávacej iniciatívy spoločnosti Apple je pomôcť školám pripraviť sa na budúcnosť v digitalizovanom svete. Plánujú sa rôzne programy a služby na implementáciu technológií do výučby.

Bezplatný školiaci program “Apple Teacher “ pomôže učiteľom prostredníctvom rôznych školení o používaní produktov Apple, ako sú iPady a MacBooky. Motto: „Posuňme svet o krok ďalej.“

Generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook však na prehliadke programu tvrdil, že technológie nie sú riešením všetkého: „Neverím v nadmerné využívanie technológií,“ cituje ho portál „Futerzone“. Dodal: „Nemyslím si, že by bolo úspešné, keby sme sa spoliehali len na ňu.“ To platí aj pre predmety založené na počítačoch. „Stále existujú myšlienky, o ktorých treba hovoriť, ktoré treba pochopiť,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Apple podľa denníka The Guardian. On sám nechce, aby jeho synovci používali sociálne médiá.

Nemecko ako krajina digitalizácie

Zatiaľ čo na západnom pobreží USA je trendom návrat k analógovému vzdelávaniu mladých ľudí, Nemecko podporuje digitalizáciu v školskom systéme.

Cieľom projektu DigitalPakt Schule, ktorý bol spustený v roku 2019, je zlepšiť digitálnu infraštruktúru na nemeckých školách a v najlepšom prípade ich premeniť na centrá digitálnych kompetencií. Celkovo sa na financovanie vynaložilo približne 6,5 miliardy eur, predovšetkým na rozšírenie sietí Wi-Fi, digitálnych vzdelávacích platforiem a nákup mobilných zariadení. „Digitálne vzdelávanie predstavuje rovnosť príležitostí a v konečnom dôsledku sa týka každého,“ povedala vtedajšia ministerka školstva Anja Karliczek (CDU). Program DigitalPakt 2.0 má prebiehať v rokoch 2025 až 2030.

Zrýchľuje sa aj využívanie umelej inteligencie. Stála konferencia ministrov školstva a kultúry (KMK) sa 10. októbra v rozpore s odporúčaním vlastnej skupiny expertov vyslovila za využívanie umelej inteligencie (AI) v školských vzdelávacích procesoch vrátane základných škôl. Podľa vyhlásenia by sa mal potenciál tejto technológie čo najlepšie využiť na učenie a vyučovanie a žiaci by mali byť schopní využívať AI konštruktívne a kriticky.

Stála vedecká komisia Stálej konferencie ministrov školstva a kultúry (SWK) už predtým vo svojom dokumente upozornila, že skoré používanie jazykových modelov s podporou AI by mohlo brzdiť a v najhoršom prípade zabrániť rozvoju týchto zručností. Podľa názoru komisie by sa tomu malo zabrániť na základných školách a v prvých ročníkoch nižšieho sekundárneho stupňa.

Moratórium na digitalizáciu škôl

Štyridsať popredných nemeckých vedcov z rôznych odborov vyzvalo na moratórium na digitalizáciu v školách a predškolských vzdelávacích zariadeniach na konci roka 2023.

Odborníci, medzi ktorými sú psychológovia, pedagógovia a lekári, sa zasadzujú za odklon od digitalizácie v školách a škôlkach. Profesor Ralf Lankau, mediálny pedagóg na Univerzite aplikovaných vied v Offenburgu a jeden z iniciátorov výzvy, vysvetlil dôvody:

“V súčasnosti existujú vedecké dôkazy o tom, že vyučovanie s tabletmi a notebookmi nerobí deti do šiestej triedy múdrejšími, ale hlúpejšími. Podľa štúdií má zvýšené používanie digitálnych zariadení v triede aj negatívne zdravotné, psychologické a sociálne účinky.”

Súčasné zistenia umožňujú vyvodiť len jeden záver:

Teraz je čas, aby školská politika počúvala pedagógov a pediatrov v tejto krajine a prestala sa snažiť učiť digitálne!”

Vo Švédsku už minister školstva zastavil používanie tabletov na základných školách, povedal Lankau. Tento príklad by mohlo nasledovať aj Nemecko.

Digitálny obrat vo Švédsku

Zatiaľ čo nemecké školy v súčasnosti uprednostňujú digitálnu modernizáciu, vo Švédsku sa deje pravý opak.

V roku 2023 švédska vláda zrušila rozhodnutie svojich predchodcov o povinnom vybavení predškolských zariadení v krajine digitálnymi zariadeniami. Prehodnotenie sa opieralo o vyhlásenie piatich profesorov z renomovaného Karolinského inštitútu v Štokholme, podľa ktorých sa deklarované pozitívne účinky digitálneho vzdelávania nedajú dokázať. Naopak, výskum ukázal, že „digitalizácia škôl má veľký negatívny vplyv na získavanie vedomostí žiakov“.

Stanovené ciele, ako napríklad rovnosť vzdelávania a príležitostí, zlepšenie výučby a sociálna participácia, sa nepodarilo dosiahnuť. Naopak: „Je zrejmé, že obrazovky majú pre malé deti veľké nevýhody. Brzdia učenie a rozvoj jazyka. Príliš veľa času stráveného pri obrazovkách môže viesť k problémom so sústredením a vytláčať fyzickú aktivitu,“ uvádza sa v správe Karolinského inštitútu. (Epoch Times) .

Znovuobjavenie tabúľ, ceruziek a kníh

Teraz, na začiatok školskej dochádzky v septembri 2024, sa najväčšia severská krajina vracia k tabuliam, ceruzkám a učebniciam. Švédska vláda si u štátneho vzdelávacieho úradu Skolverket objednala nové učebné osnovy, ktoré majú platiť od roku 2025 a znamenajú návrat k učeniu bez digitálnych pomôcok. Typ a rozsah digitálnych zdrojov používaných na školských hodinách bol predtým v kompetencii švédskych škôl.

Vedci, ktorí vyzvali na moratórium v Nemecku, zároveň upozorňujú, že dôsledky digitálnych technológií sa musia najprv posúdiť, kým sa začnú vykonávať ďalšie experimenty na deťoch a mladých ľuďoch, ktorí potrebujú ochranu s neistým výsledkom. Mediálny pedagóg Ralf Lankau hovorí: „Majú len jeden život, len jeden vzdelávací životopis a my s nimi nesmieme zaobchádzať neopatrne.“

Zdroj: https://www.epochtimes.de/gesellschaft/bildung/die-kinder-der-tech-elite-sollen-moeglichst-ohne-technik-lernen-a4908016.html?ea_src=frontpage&ea_pos=col-middle&ea_elmt=top-article&ea_cnt=1&_gl=115jjd7j_upMQ.._gaNDMwMzM4NTM4LjE3Mjk3Njg5MDg._ga_GCZQQGLHE4*MTcyOTc2ODkwOC4xLjEuMTcyOTc2ODkwOC4wLjAuMA..

Portál WWW.CHCEMESLOBODU.SK se zobrazuje bez obtěžující a automatické reklamy uvnitř článků, která někdy znesnadňuje čtení. Pokud to oceníte, budeme vám vděčni za podporu našeho projektu. Podrobnosti o příspěvcích naleznete zde.

Našu prácu môžete teraz podporiť aj nákupom prostredníctvom webovej stránky jednej z našich partnerských spoločností. Váš nákup vás nebude stáť ani cent navyše a pomôže nám pokračovať v našej práci. Týmto odkazom sa dostanete do našich partnerských internetových obchodov https://www.clenskevyhody.sk/podpora/zdenek/
Prostredníctvom tohto odkazu si môžete uzatvoriť aj veľmi výhodné poistenie pre vaše auto PZP!
DÔLEŽITÉ! PROSÍM, POVOĽTE VŠETKY COOKIES!
Prajeme vám príjemné nakupovanie! 🙂

Páčil sa vám článok? Prepošlite ho ďalej.